1997

18.01.

Uusi vuosi aloitettiin varsin vaatimattomissa merkeissä. Yritin lennättää Daraa Matkussa. Kone lähti heittolähdöstä hankea hipoen lentoon. Varsin pian, muutaman kaarron jälkeen, moottori hyytyi hiljalleen ja sammui. Paineletkuna oli uusi silikoniletku, joka oli vanhaa avarampi. Kuitenkin paineletkussa oli noin 2 cm öljypatsas. Seuraavat kaksi heittolähtöä jäivät lyhyiksi, koska moottori sammui heti heiton jälkeen. Ilma oli hyvin lämmin, noin 0 ºC, ja ilmankosteus oli hyvin korkea.


05.03.

Tänään tuli avarrettua ilmailukokemuksia vetovarjoilun merkeissä. Tapahtuma oli Vesivehmaan lentokentällä, jossa oli vajaat 20 innokasta ja pelotonta nokialaista odottamassa uusia elämyksiä. Lensin kaikkiaan kaksi lentoa, jotka olivat noin 2-3 minuutin mittaisia. Varjoa vedettiin neliveto pic-up:lla, ja lentokorkeus oli noin 60 metriä.


Photo by Jari Vehmaa

Tässä vaiheessa jalat ovat vielä tukevasti maan kamaralla


Photo by Jari Vehmaa

...mutta ei enää


09.03.

Vihdoinkin sää oli niin suotuisa, että pääsin lennättämään. Taivas oli aivan pilvetön ja aurinko paistoi. Lämpötila oli reilusti plussan puolella. Tuuli teki tosin ilmasta kylmemmän oloisen. Aluksi kokeilin Daraa kentällä. En ehtinyt vielä edes kääntämään konetta, kun moottori sammui tapansa mukaan ilmassa. Kone tuli laskuun kiitoradan viereiselle jäiselle nurmelle. Sivuvakaaja meni laskussa poikki hornin kohdalta.

Toiselle lennolle laitoin NotForSalen kuntoon. Olin käyttänyt moottoria kerholla jo eilen, koska konetta ei olla ajettu yli puoleen vuoteen. Ensimmäinen lentoonlähtö kilpistyi renkaan akselipultin irtoamiseen. Lisäksi kannuspyörän ohjauslanka temppuili ja kone jäi välillä ajamaan ympyrää. Pienen remontin jälkeen kone saatiin lentokuntoon ja ilmaan. Lensin koneella vain yhden lennon, joka kesti ehkä vain viisi minuuttia. Laskuun kone tuli tosi rauhallisesti ja tasaisesti kovasta vastatuulesta huolimatta. Risto oli kentällä katsomassa jälkimmäisen lennon.


16.03.

Lennokkitoiminta oli tänään hieman kohmeista. Kentällä puhalsi tosi kova ja hieman jo puuskittainen tuuli, mikä moninkertaisti noin -5°C pakkasen. Yrityksistä huolimatta en saanut NotForaSalen moottoria käyntiin. Risto puolestaan sahasi Piperiä, joka oli ollut lentämättömänä noin vuoden verran. Moottori lähti kuitenkin käyntiin ja Risto pääsi ajamaan konettansa. Toisessa lähdössä tuuli pääsi tekemään kepposensa ja kone teki kärrynpyörän, mikä seurauksena korkeusvakaaja irtosi ja perä rikkoutui hieman.

Photo by Jari Vehmaa

Risto käynnistämässä Piper Cherokee-lennokkia


29.03.

ASP 25 ruuvattiin kiinni ikäloppuun TT Eagleen, jotta moottori saataisiin paremmin käymään. Vastaneula säädettiin Atalan ohjeiden mukaan perusasetuksille ja nokalle ruuvattiin APC 9" x 6" -potkuri. Moottori kävi kohtalaisesti, joskaan ei aivan piikillä. Kone ei lentänyt paljoakaan nopeammin verrattuna edelliseen moottoriin. Säätöjen palauttaminen peruslukemille auttoi ja niinpä koneella lennettiin noin 10 minuutin lento. Toisella kerralla moottori sammui silmukan jälkeen. Viimeinen lento jäi yritykseksi koneen tumppaantuessa heittolähdöstä hankeen.


30.03.

Eagle lensi jälleen Matkussa. Koneella lennettiin kaikkiaan neljä normaalia lentoa hyvin tyynessä kelissä. Kone on vaikea heitettävä, koska lumisella pellolla ei pysty juoksemaan riittävän pitkään ja lujaan, eikä tyyni keli helpota yhtään lähtöä.


31.03.

Eagle lensi kaksi lento Forssan lentokentällä tosi myrskyisissä olosuhteissa. Mukana oli Kassu, joka ajoi konetta parin minuutin ajan ihan kohtalaisesti. Kassu on kerännyt runsaasti tiimaa lentosimulaattorilla. Moottori sammui koneen ollessa pellon päällä, eikä kovassa vastatuulessa vauhti riittänyt enää kentälle asti, vaan kone tupsahti hieman jo sulaneelle kyntöpellolle. Kone oli karmeassa öljyn ja mullan sekaisessa tahmassa. Toisen lennon otin varman päälle ja toin koneen kovassa sivutuulessa tyylikkäästi moottorilaskuun. Kassu ei enää ajanut toisella lennolla. Käytetty potkurikoko 9" x 6" tuntuu olevan hieman raskas. Konetta pitää ajaa vielä muutaman kerran loivemmilla potkureilla.


11.05.

TT Eagle lensi tänään kaksi lentoa koleassa ja tuulisessa kevätsäässä. Potkuri vaihdettiin loivempaan 9" x 4", mutta käynnissä ei ollut korvin havaittavaa eroa. Maassa moottori kiersi parhaimmillaan 9500 rpm. Lento oli varsin rauhatonta johtuen kovasta tuulesta. Tämä kevät on ollut sään puolesta samankaltainen kuin viime kevätkin; sateinen, tuulinen ja kylmä. Toivottavasti kesä ei ole enää edellisen vuoden kaltainen.


24.05.

Dara lensi ensimmäistä kertaa sitten moottorin säätämisen. Moottori lähtee käyntiin hyvin helposti kädellä heittämällä. Käsilähdöissä saa olla tarkkana, koska kone vaatii tarkkaa ohjaamista ja radioista on vaikea pidellä yhdellä kädellä samalla kun heittää konetta. Heiton jälkeen kone ehti hieman vajota ennen kuin pääsee kunnolla ohjaimiin kiinni. Kone kulkee hyvin kevyesti 2/3-kaasulla. Kone lentää hyvin vakaasti, tosin korkeustrimmiä saa pitää hyvin reilusti vedettynä. Lensin koneella muutaman minuutin lennon. Koneen saa otettua laskuun hyvin hiljaisella maanopeudella, kun koneen ajaa jo finaaliin tyhjäkäynnillä kaasutrimmi alhaalla. Sitten kun nopeus on sopivan alhainen, vedetään kaasu kiinni pienellä loppuvedolla ja kone pysähtyy heinikkoon heti. Ilma oli vielä hieman viileä, ottaen huomioon keväisen ajankohdan.


25.05.

Lensin Daralla kolme lentoa Matkussa. Keli oli vaihteleva; lähes aurinkoisesta pilviseen, myös tuuliolosuhteet vaihtelivat. Lensin koneella kaikkiaan kolme lentoa, jotka olivat noin viiden minuutin luokkaa. En vielä näin pienellä kokemuksella uskaltanut ajaa tankkia aivan kuivaksi, sillä kone kulkee varsin liukkaasti moottori sammuksissa. Kaasu oli enimmillään auki noin 2/3 lentojen aikana, ja niillä tehoilla kone liikkui varsin mukavasti. Moottorin vetokulma on ehkä hieman alakantissa, tai painopiste on hieman edessä, koska konetta saa ajaa koko ajan hieman vedettynä. Metallispinnerin voinee vaihtaa muoviseen ja tasapainotushaulit voi pois. Koneen käydessä maassa täysillä kierroksilla tulin havainneeksi, että sivuperäsin tärisee ±3 mm keskiasennostaan. Työntötankona on pelkkä 1,5 mm teräslanka, joka voi kyllä joustaa. Työntötanko on syytä vaihtaa tukevampaan. Kolmannen ja viimeisen lennon laskussa potkuri meni poikki.


01.06.

Dara lensi tänään viimeiset lentonsa ainakin vähäksi aikaa. Ensimmäinen lento meni pipariksi ja kone tumppaantui maahan rikkoen potkurin. Toinen heitto onnistui hyvin ja kone lähti hyvin lentoon. Edelleenkin ajelin turvallisella tehoalueella. Moottorin seossäätöä olin laihentanut hieman ja moottori kävi tosi hyvin, välillä jopa hieman vinkuen. Lasku oli sitten kohtalokas. Toin koneen pienellä nopeudella perusosalta finaaliin. Pellolla olevan tuulipussin kohdalla kone sitten sakkasi kaarroksen sisälle. Sakkauksen tapahtuessa lentokorkeus oli jo niin matala, ettei juurikaan mitään ollut enää tehtävissä. Kone oli kärsinyt seuraavat vauriot; moottoripukki oli mennyt poikki hajottaen samalla nokkaa edestä; runko oli murtunut siiven edestä vasemmalta puolelta; gelgoat-pinnoitetta oli lohkeillut myös rungon takaosasta. Siipi ja muut ohjainpinnat olivat säästyneet suuremmilta vaurioilta. Polttoainetankki oli hajonnut kolauksessa. Uusi runko/siipisarja on tilattu Paakkasen Eerolta, jonka mukaan Flairin sarja on paha kärkisakkaaja. Uuden siiven pitäisi olla parempi tässä suhteessa.


29.06.

Tänään oli kesäloman ensimmäiset lennätykset. Ilma oli hyvin lämmin ja painostava. Tuuli oli kohtalainen ja taivaalla oli tummia pilviä. En ole ajanut NotForSalea sitten maaliskuun. Tuuli oli puoliksi kentän suuntainen, joten otin koneen ylös joelle päin. Alussa oli pientä hämminkiä, koska trimmit olivat vielä Daran jäljiltä. Lensin koneella noin viisi minuuttia, jonka jälkeen toin sen laskuun. Toisen lähdön lopussa kone ajautui nurmikon puolelle, mutta siinä vaiheessa nopeutta oli jo sen verran, että nousu onnistui hyvin. Lento kesti noin 10 minuuttia. Tämä lasku oli edellistä huonompi; koneella oli reippaasti vauhtia ja laskun lopussa kone pomppi jonkin verran. Lasku oli kuitenkin sen verran rasittanut laskutelineitä, että laminointikerrosten väliin oli tullut pituussuuntaisia halkeamia.

NotForSale 2 saatiin myös valmiiksi kesäloman alkupäivinä. Tässä ovat pakolliset valokuvat uudesta koneesta.


Photo by Jari Vehmaa

Upouusi kone edestä

Photo by Jari Vehmaa

...ja takaa


07.07.

NotForSale lensi neljä lentoa hyvin lämpimässä ja aurinkoisessa kesäsäässä. Kentällä oli vaihteleva; enimmäkseen poikittainen tuuli, joka haittasi maakiitoja. Kaksi ensimmäistä nousua otin joelle päin. Ensimmäisen lennon aikana matalalla pyörivät purjekoneet toivat pientä lisäjännitystä lennätykseen. Koneet saivat kerätyksi sen verran korkeutta, että pääsivät jatkamaan matkaansa. Ensimmäiset lennot kestivät noin 6-7 minuuttia. Loput kaksi lentoa otin poikittain rullaustien liittymästä sivutuulen vuoksi. Matka riittää mainiosti nousuun. Viimeisen nousun aikana kone käärmeitä pahasti, koska sivuvakaajan puolittaja ei ollut päällä. Loput lennot kestivät noin 11-13 minuuttia. Koska koneella on lennetty tänä vuonna vasta alle 10 lentoa, alkavat laskut sujua vasta nyt ja laskutelineetkin näyttävät kestävän.


10.07.

NotForSale lensi tänään yhden lennon välttävissä olosuhteissa; tuuli oli kohtalainen ja vesisade oli juuri alkamassa. Onneksi tuuli oli sentään kentän suuntainen. Nousussa moottori hieman temppuili, mutta kone saatiin hyvin ilmaan. Lasku onnistui varsin navakassa vastatuulessa todella mallikkaasti. Kannuspyörä oli päässyt löystymään jossain vaiheessa, mikä aiheutti epätarkkuutta koneen pitämisessä suunnassaan maakiidon aikana. Aikaisemmin polyesterihartissa korjatut päälaskutelineiden laminointikerrokset näyttävät auenneen uudelleen.


12.07.

NotForSale lensi tänään yhden lennon varsin hyvissä keliolosuhteissa. Ensimmäinen lähtö meni pipariksi nurmikon puolelle. Tämän jälkeen moottori ei meinannut lähteä käsin heittämällä millään käyntiin, joten otin virtaa startterille auton akusta. Moottori lähti käyntiin heti kevyellä startterin käytöllä, ja jätin koneen yksikseen tyhjäkäynnille ottaakseni startterin johdot pois konepellin alta. En huomannut yhtään, koska oli selin koneeseen, että se rullasi hiljalleen kohti minua. Moottori sammui potkurin osuessa jalkaani, joka aristi vielä seuraavanakin päivänä. Kaikkien kommellusten jälkeen lähtö onnistui hyvin vastatuuleen. Lentoa ehti kestää noin viisi minuuttia kun kentän päässä oleva ultra teki lähtöään. Katsoin tällöin parhaaksi ottaa koneen laskuun. Se tulikin laskuun varsin vakaasti ja hitaasti. Hakiessani koneen pois kiitoradalta, huomasin, että kannuspyörä oli jossain vaiheessa hävinnyt, eikä se löytynyt koneen lähistöltä. Lennot loppuivat siltä eri siihen, koska sopivaa varapyörää ei ollut mukana.


13.07.

NotForSale lensi tänään ennätykselliset kuusi lentoa Forssan lentokentällä. Ilma oli hyvin lämmin ja aurinkoinen. Koneessa oli nyt käytössä sekä siivekkeet, että laskulaipat. Kone näyttä olevan lento-ominaisuuksiltaan sellainen, että laippojen ollessa alhaalla, kone lähteen myös alaspäin ja päinvastoin. Lennot olivat hyvin rutiininomaisia, eikä mitään ihmeellistä ilmennyt. Laskut olivat hyvin onnistuneita telineiden lisääntynyttä joustoa lukuun ottamatta. Ne joustavat nyt jo niin paljon, että vähän rajummissa laskuissa potkuri raapaisee asfalttia. Viimeisillä lennoilla polttelin pois Daraa varten tehtyä nitropolttoainetta vanhoilla neulan säädöillä. Tämä ilmeisesti aiheutti sen, että muutaman kerran moottorin kierrokset laskivat aivan yllättäen. Moottori ei kuitenkaan sammunut missään tilanteessa.


17.07.

Kentällä lensivät tänään Riston Piper Cherokee ja oma NotForSale. Tuuli oli heikko, mutta kuitenkin poikittainen väärästä suunnasta eli Tammelasta päin. Tämä suunta on pahin, koska konetta ei voi ottaa ylös edes poikittain kiitoradan ja rullaustien risteyksestä. Ensimmäiset lähtöyritykset jäivät pelkäksi rullausharjoitteluksi sivutuulen vuoksi. Risto lensi koneellansa noin 10 minuutin lennon. Kentän päällä moottori meni äkkiä lähes tyhjäkäynnille ilman mitään selvää syytä. Jossain vaiheessa kone alkoi vajota ja Risto työnsi lisää vauhtia ja lopuksi teki oikaisun vedolla, joka ei vaikuttanut mitään. Kone tippui lähes pystysuoraan pellon puolelle. Yllättävää kyllä, koneeseen ei tullut juuri mitään vaurioita. Mystinen tapaus. Kokemuksesta olen kyllä huomannut, että hyvin lämpimällä kelillä ja täydellä kaasulla ajettaessa moottorin kierrokset saattavat yllättäen pudota hyvin alhaisille kierroksille, mikäli moottori käy aivan piikillä.

Muutamien uusien rullausyritysten jälkeen sain koneeni ylös. Koneen ollessa vaakalennossa pellon päällä näin että jotain putosi alas. Ajoin koneen lähemmäksi, että näin tarkemmin mitä oli tapahtunut. Päälaskutelineiden toinen rengas oli pudonnut pois. Otin koneen välittömästi laskuun. Kone saatiin alas pieniksi jäänein vaurioin. Laskutelineet lähtivät alta pois, runko raapiintui aivan nokasta, samoin pakoputki ja kannuspyöräteline meni aivan lyttyyn. Irti lähteneet laskutelineet löivät toiseen siipeen ja pintavanerit menivät rikki pieneltä alalta. Siivenkärjestä päällystyskalvo rispaantui myös hieman. Koneen alla olivat uudet Klettin muovikuitulaskutelineet, joista ei nyt vielä saanut minkäänlaista tuntumaa. Kaikki pikkuvauriot korjattiin saman tien kerholla.


20.07.

TT Eagle vaappui tänään Matkussa sakkauksen rajoilla lähes tuulipussille asti ennen kuin kopsahti maahan noin viidestä metristä. Korkeusvakaajan lappu meni tässä rytäkässä parista kohdasta poikki ja laskutelineet vääntyivät hieman. Nokalla oli jälleen 2,5 cm³ Fuji, joka oli perushuollettu ja säädetty uudelleen koekäyttöpukissa. Loppuun kulunutkin moottori näyttää saavan ihmeesti puhtia ja lisäaikaa kunnollisella huollolla ja säädöllä.


25.07.

NotForSale lensi yhden lennon aivan tyynessä ja helteisessä säässä. Konetta oli mielenkiintoista ajaa aivan tyynessä kelissä, mitä ei ole päässyt tapahtumaan kovinkaan useasti. Tein muutamia vaakakierteitä tosi pitkästä aikaa; osa onnistui tyylipuhtaasti, osa ei. Tänään laskuissa oli taas se vika, että toin koneen laskuun aivan liian pienellä nopeudella, jolloin laskutelineet leviävät enemmän kuin sopivalla vauhdilla tultaessa. Nokalle ruuvattu uusi potkuri lyheni puolella sentillä molemmista päistään. Varsin matalalla oleva sivuperäsin pääsi tässä laskussa raapaisemaan kenttää sen verran, että se irtosi sarannoiltaan. Lennot loppuivat tähän tällä kertaa.


01.08.

Tänään oli mitä todennäköisemmin tämän kesäloman viimeinen lennätyspäivä. Tullessani kentälle siellä olivat Toivolan Juha ja Pompun Tero Ballerinansa kanssa. Koneen nousukiidot olivat varsin rauhallisia ja tyylikkäitä. Ensimmäinen oma lentoonlähtöyritykseni meni pipariksi uuden kannuspyörätelineen vuoksi ja toisella kerralla kone kippasi ympäri nurmikon puolella. Ilma oli sen verran tyyni, että koneen pystyi ottamaan ylös kumpaankin suuntaan. Kentällä oli jonkin verran muuta lentotoimintaa, mikä häiritsi lennätystä. Lennossa ei ollut mitään ihmeellistä, mutta laskut yritin ottaa eri tekniikalla kuin aikaisemmin Laskukierrokseen tulen edelleenkin normaalisti kohtalaisella nopeudella, mutta kaasutrimmi saa olla melkein kiinni jo tässä vaiheessa. Finaaliin tultaessa korkeutta pudotetaan reippaasti kaarteessa ja kone tuodaan pintaan kohtalaisella nopeudella ja vasta noin metrin korkeudella otetaan tehot pois. Uudet laskutelineet ovat ainakin toistaiseksi toimineet hyvin; joustavat laskuissa ja palautuvat ennalleen.


09.08.

NotForSale lensi tänään yhden lennon armottomassa helteessä. Lisäksi kentällä oli kohtalainen poikittainen, puuskainen ja pyörivä tuuli. Sääolot olivat mahdollisimman huonot ja ilma kävi erityisesti pilotin kunnon päälle. Lensin koneella vain yhden lennon ja koko ajan tuuli ja puuskat näkyivät koneen rauhattomana lentona. Laskussa sorruin taas koneen pitkään roikottamiseen pienellä nopeudella, mikä kostautui laskun lopussa potkurin maakosketuksella. Lennon jälkeen havaitsin, että pakoputken puoleisen siiven vaneripäällyste oli hieman rakoillut etureunan liimauskohdasta. Ruiskutin myöhemmin kerholla ohennettua Erikeeperiä vanerin ja styroksin väliin.


10.08.

Kentällä puhalsi tänään aamulla kentän suuntainen, mutta kohtalaisen navakka tuuli. Ilma oli näin aamusta varsin siedettävä; aurinko paistoi takaapäin ja taivaalla oli kevyttä ja tasaista pilviverhoa. Ensimmäisen lennon ajoin puolen kaasun paremmalla puolella. Nyt syöksykierrekin näyttää sujuvan hyvin kun lentää ilman sivuperäsimen puolittajia. Kone lähtee nätisti hitaaseen ja loivaan kierteeseen, jota annoin jatkua parin kolmen kierteen verran. Kone oikeaa normaaliin tapaan keskittämällä ohjaimet. Pystykäännöksen kone tekee hyvin pienellä säteellä. Toin koneen laskuun ajettuani tasan 15 minuuttia. Lasku ei ollut erityisen kehuttava, vaikka apuna oli vastatuuli. Laskun jälkeen tankkasin koneen täydestä puolen litran pullosta, josta tankkiin näytti hupenevan vain puolet. Toisen lennon aikana ilma oli lämmennyt lähes eilisen kaltaiseksi paahteeksi. Tälläkin lennolla kokeilin samoja liikkeitä kuin ensimmäiselläkin lennolla. Lento oli lähes yhtä pitkä kuin edellinenkin. Lasku meni nurmikon puolelle.

Olin toiseen otteeseen kentällä, kun Toivolan veljekset olivat lähdössä koelennolle Super Hotsin kanssa, jonka nokalla oli 15 cm³ nelitahti-Saito. Aluksi oli ongelmia tankkausjärjestelmän kanssa, mikä ilmeisesti johtui mutkalle menevistä letkuista, eikä löpö kulje. Toiseksi moottorin säädöt tuntuivat olevan sekaisin, koska koneen nokalla moottori alkoi pitää ihmeellistä ääntä 8500 rpm. jälkeen, ja se saattoi sumua vielä hyvinkin isolla kaasusauvan asennolla. Tänään ei kuitenkaan vielä päästy koelennolle.


Photo by Jari Vehmaa

Tomi Super Hots varustettuna Saito 90-moottorilla


16.08.

Tänään kentällä oli pitkästä aikaa suorastaan ruuhkaa. Reippaan sivutuulen vuoksi odottelin kentällä noin tunnin ja olinkin jo lähdössä pois, kun Tero tuli lennättämään konettansa. Levitin kamani uudelleen ja laiton koneen lentokuntoon. Kone lähti varsin hyvin ilmaan kovasta sivutuulesta huolimatta. Lensin koneella noin 10 minuutin lennon. Lento ei ollut mitenkään nautittavaa näin kovassa tuulessa. Lasku onnistui jälleen hyvin, eikä potkurikaan lyhentynyt yhtään.

Tero ajoi Balleriinaansa kovassa tuulessa ihan mallikkaasti. Kova sivutuuli haittasi Teroa jonkin verran nousussa ja laskussa. Laskun lopuksi kone kippasi ympäri.

Myös Tomi saapui paikalle Super Hotsin kanssa tuoden koneen kerholta pyörällä, koska kone ei sovi Toivoloiden autoihin. Ensimmäinen tunti meni moottorin säätöjä hakiessa. Lopuksi kone pääsikin ilmaan. Koelennot oli jo lennetty alkuviikosta. Kone näyttää lentävän varsin tyylikkäästi nelitahtimoottorin vauhdittamana. Sillä näyttää olevan varsin rajattomat nousukyvyt. Laskuun tultaessa kova tuuli näytti keikuttavan kovasti varsin kevyttä konetta.


24.08.

NotForSale lensi tänään kaksi lentoa Forssan lentokentällä aamupäivän aikana. Ilma oli hyvin sopiva lennätykselle; lämpötila oli noin 20°C; tasainen kentänsuuntainen tuuli ja pientä pilveä taivas täynnä. Molemmat lennot olivat noin 15 minuutin luokkaa. Tein jonkin verran vaakakierteitä ja pystykäännöksiä. Viimeisellä laskulla kone meni nurmikon puolelle ja kone kippasi ympäri, koska ruohoa oli mennyt akselien ympärille, eivätkä pyörät pyörineet kunnolla. Hakiessani koneen pois huomasin, että korkeusperäsin oli liikeratansa ulkopuolella. Radiotilan luukkujen alta paljastui, että Sullivanin letkutyöntötanko oli puoliksi murtunut. Lennot loppuivat tähän. Onneksi ilmassa ei tapahtunut mitään vakavaa. Lennon aikana moottori teki taas sen, että se ei kestä lennon aikana täyttä kaasua.

Tero ja Tomi olivat kentällä koneidensa kanssa. Tero lennätti Ballerinaansa ihan hyvin, mitä nyt parissa laskussa tuuli otti koneeseen kiinni, niin että se meni nokilleen. Yhden Teron lennon aikana kentälle oli päässyt tulemaan laskuun jokin Cessna, niin että yksikään meistä ei sitä huomannut. Kone oli laskeutunut hyvin lähelle Loimijoen puoleista radanpäätä. Kone huomattiin vasta sitten, kun se oli jo nousukiidossa lennätyspaikan kohdalla.

Tomi ajoi varmaan tapaan Super Hotsia. Kentälle saapui myös Senttilä, tällä kertaa ilman omaa konetta.


Photo by Jari Vehmaa

Tomi ja Super Hots


21.09.

NotForSale lensi ensimmäisen kerran sitten korkeusperäsimen työntötangon uusimisen. Samalla poistettiin nokasta loputkin tasapainotuslyijyt. Moottori ei lähtenyt käsin heittämällä käyntiin. Hyvin kevyt ja lyhyt pyöräytys startterilla auttoi kummasti ja moottori pärähti hyvin käyntiin. Kentällä oli hyvin puuskainen ja kova tuuli, joka oli lisäksi aivan poikittainen. Tehdessäni viimeistä tarkastusta ennen lähtöä huomasin, että toinen siivekeservo ei liikkunut lainkaan. Rullasin koneen takaisin starttipaikalle ja kytkin viime viikonloppuna irrotetun servojohdon takaisin paikoilleen vastaanottimeen. Irrotin johdon viikko sitten, kun testasin, että uudet Hitecin servot toimivat ja unohdin kytkeä sen takaisin.

Vihdoinkin pääsin koneen kanssa lentoon. Nousun aikana moottori hyytyi jälleen kummallisesti ja jouduin pudottamaan kierroksia huomattavasti. Tilanne muuttui aika kriittiseksi, koska kone ei ollut vielä kovinkaan korkealla ja olin ehtinyt kääntää sen jo vastatuuleen ja voimalinja lähestyi uhkaavasti. Hetken mietin, että otan koneen laskuun kentän viereiselle syysviljapellolle, joka oli nyt hyvin tasainen. Koska moottori tuntui käyvän jotenkin, niin käänsin koneen takaisinpäin onnistuneesti ja sain hiljakseen kerättyä korkeutta. Uhkayritys onnistui tällä kertaa erinomaisen hyvin ja kone pelastui. Koko operaation aikana koneen lentokorkeus oli alle 2 metriä ja vauhti oli hyvin olematon, koska olin jo valmistautunut pakolaskuun pellolle. Koneen siivellä näyttää olevan varsin hyvä nostovoima, mikä pelasti koneen.

Varsinainen lennätys jäi vaatimattomaksi vaakakahdeksikon veivaamiseksi kovassa ja kylmässä tuulessa. Noin 15 minuutin lennon jälkeen sormet olivat jo niin kylmät ja kankeat, että toin koneen laskuun. Lasku onnistui kovassa sivutuulessa varsin hyvin, vaikka menikin pitkäksi. Kädet kohmeessa hain koneen pois radalta ja pakkasin kamat autoon ja lopetin varsin jännittävän ja erityisen hyvin onnistuneen lennätyspäivän.


27.09.

Pitkästä aikaa minun ja Riston yhteinen lennätyspäivä näytti toteutuvan. Ristolla oli mukanaan edellisenä viikonloppuna Atalasta ostettu valmiskone Aero 40. Kone on varsin kookas perustraineri. Aluksi koneen mukana tulleet nylonpultit katkeilivat siipeä kiinnittäessä. Risto haki kaupungilta metallipultit, mutta huomattiin, että yksi pultti pyöri tyhjää puisessa vastakappaleessa.

Vaihdoin omaan koneeseeni uuden tulpan moottoriin, joka tuntui käyvän hieman paremmin. Valitettavasti kentällä puhalsi koko ajan niin kova, kylmä ja puuskittainen tuuli, että koneet jäivät maahan. Rullasin omalla koneellani jonkin verran uudella kannuspyörällä.


Photo by Jari Vehmaa

Risto poseeraamassa upouuden Aero 40 -lennokin kanssa

Photo by Jari Vehmaa

Meikäläinen käynnistämässä NotForSalea hyisessä kelissä


Vuoden 1997 yhteenveto:

Kulunut vuosi oli sään suhteen hyvin kaksijakoinen; kevät oli hyvin kolea edellisen vuoden tapaan, mutta heinäkuu oli taas vuosisadan lämpimin. Kesän korkeimmat lämpötilat olivat 31,5°C. lämmin keli kävi sekä pilotin että moottorin kunnon päälle.

Vuoden aikana lentänyt kalusto oli lähes kokonaan NotForSalen varassa. Alkuvuodesta ajelin muutamia lentoja Daralla, jota edelleenkin vaivasivat moottorin sammumiset heti heittolähdön jälkeen. TT Eagle toimi muutaman lennon aikana lentävänä koekäyttöpukkina, jotta Daran nokalta lainattu ASP 25 saatiin säädettyä käymään kunnolla. Vuoden ainoa kaputti oli Dara saakkaaminen kesäkuun alussa Matkun pellolla. Aluksi pahalta näyttäneen kolarin vahingot olivat suhteellisen vähäisiä ja helposti korjattavia. NotForSalan kanssa koettiin yksi "läheltä piti" -tilanne ja ihmepelastuminen. Alkukesästä valmistunut NotForSale 2 ei ehtinyt vielä koelennolle moottorin huonon käynnistymisen vuoksi. Paakkasen Eerolta ostettu Daran aihio saatiin viittä vaille valmiiksi. Koneeseen kohdistuvat aika kovat odotukset.

Meikäläisen lisäksi kentällä lennätti ahkerasti Toivolan Tomi kesällä lentokuntoon saanuttaan Super Hots -lennokkiaan. Kone osoittautui varsin kelvolliseksi lentopeliksi. Pompun Tero lennätteli muutaman kerran jo koviakin kokenutta Ballerina-lennokkiaan varisin mallikkaasti. Viimeisessä laskussa runko näytti naksahtaneen poikki. Ristokin ehti kiireiltään lennättämään aina silloin tällöin. Koneina olivat Piper Cherokee ja valmiskone Aero 40.

Anni-tyttäremme odotus ja syntymä 03.11.1997 aiheutti pakollisen katkoksen harrastukseen loppusyksystä. Vuoden viimeiset lennot lennettiin jo syyskuussa.

Lentopäiviä kertyi tälle vuodelle vain 26, mikä on selvästi alle viime vuosien keskiarvon. Lentokaluston yksipuolisuus vaikutti myös osaltaan lentopäivien vähäisyyteen. Tänä vuonna ei ollut käytössä pientä ja näppärää konetta, jonka voi heittää ilmaan mistä pellon reunasta tahansa. Dara ei ehtinyt vielä lunastaa näitä odotuksia.Valitse:

RC-päiväkirjan alkuun Seuraava vuosi Edellinen vuosi
Copyright © 2002-2024 Jari Vehmaa. Kaikki oikeudet pidätetään.
Sivut päivitetty viimeksi 11.12.2014

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!