1995

06.01.

Uusi lennokkivuosi aloitettiin Riston kanssa Forssan lentokentällä. Risto ajoi Hurricanea, johon oli tehty tehostajat siivekkeisiin. TT Eagle lensi neljä kertaa. Eaglessa oli alla uudet päälaskutelineet, jotka pitävät koneen hyvin kiitoradassa kiinni nousun aikana. Koneella ei ole automaattisia nousupyrkimyksiä, koska nokka on selvästi alhaalla. Tuuli puhalsi aika reippaasti, mutta laantui hiljalleen.

Senttilä on lopettelemassa lennokkiharrastustaan ja lähes kaikki kamat on laitettu myyntiin. Kimmon haki vihdoinkin tavaransa pois lennokkikerholta.


15.01.

Ilma oli harvinaisen keväinen vuodenaikaan nähden. Lämpötila oli nollan paremmalla puolella ja taivas oli aivan kirkas. TT Eagle lensi kaksi lentoa Matkussa. Molemmat lennot olivat noin 15-20 minuuttia pitkiä. Matalalla taivaanrannassa kirkkaana paistava aurinko häikäisi tosi pahasti. Koneella on takanapäin 237 lentoa.


05.02.

TT Eagle lensi kaksi lentoa Matkussa. Ensimmäinen lento lennettiin aivan tyynessä säässä uuden lumen leijaillessa hiljalleen alas. Toisen lennon aikana lumisade sakeni kovaksi pyryksi ja kone oli pakko tuoda laskuun kesken lennon.

Lennätykset jatkuivat iltapäivällä Forssan lentokentällä Riston kanssa. Eagle lensi kolme lentoa hyvin kovassa tuulessa. Pahasta tuulesta huolimatta kummankin koneen lennot sujuivat hyvin ja laskutkin onnistuivat yli odotusten. Forssan lehdessä oli ollut viikolla, että kaupunki on valmis myymään entisen poliisitalon 0.9 milj. markalla. Kauppaa ei ole vielä lyöty lukkoon.


Photo by Jari Vehmaa

26.02.

TT Eagle lensi kolmen viikon tauon jälkeen. Koneen alla on nyt uudet dural-laskutelineet. Toivottavasti ne pysyvät paremmin muodossaan kuin aikaisemmat lankatelineet. Mukana lennättämässä oli Risto Hurricanen kanssa. Oma kone oli ilmassa peräti seitsemän kertaa, mikä on aika paljon näin talviaikana. Kahden ensimmäisen lennon aikana oli jonkin verran käyntiongelmia, jotka hävisivät neulan säädön myötä. Tämän päivän tapahtumat on kirjoitettu uudella Octek 486 100 MHz:n mikrolla, että kyllä nyt kelpaa.


19.03.

Edellisestä lennätyksestä on taas kulunut jonkin verran aikaa. TT Eagle lensi yhden, noin 15 minuutin, lennon Matkussa. Aluksi oli käynnistysvaikeuksia moottorin kanssa, mutta ne loppuivat neulan säädön myötä. Sää oli koko viikonlopun ajan varsin surkea; satoi räntää ja tuuli oli kova.


02.04

Olin Riston kanssa lennättämässä koneita Forssan kentällä. Kummallakin oli mukana vakiokalusto eli TT Eagle ja Hurricane. Sää oli kovin talvinen, koska oli kunnon takatalvi. Lentokeli oli aivan ihanteellinen talvesta huolimatta: ilma oli lähes tyyni ja aurinko paistoi siniseltä taivaalta. Oma koneeni lensi kuusi lentoa ja moottori kävi hyvin nitron kanssa. Tuuli koveni koko ajan ja lopuksi se oli jo hyvin navakka ja kääntyi poikittaiseksi. Viimeisellä lennolla kone joutui tuulipussin takana olevalle pellolle ja aivan onnistuneesta laskusta huolimatta päälaskutelineet lähtivät alta pohjavanerien kanssa.


15.04.

TT Eagle ja Hurricane lensivät Forssan lentokentällä. Eaglen runko oli korjattu edellisen kaputin jäljiltä. Remontissa oli tapahtunut sellainen pikkuerehdys, että laskutelineet tuli kiinnitettyä liian eteen, jolloin kone ei tahdo pysyä nokkapyörän varassa tankin ollessa tyhjä. Telineiden kiinnityskohta on helppo vaihtaa. Eagle lensi tänään kolme lentoa. Aluksi keli oli lähes tyyni, mutta tuuli yltyi hyvin kovaksi. Moottorissa oli käyntiongelmia; aluksi se kesti hyvin täydellä kaasulla hetken, mutta sitten kierrokset alkoivat laskea uhkaavasti, jolloin kaasua piti vähentää. Kone ei kulkenut puolella kaasulla kunnolla vastatuuleen.


16.04.

TT Eagle lensi Matkussa seitsemän lentoa aivan ihanteellisissa olosuhteissa. Taivas oli kirkas ja pilvetön ja tuuli oli koko ajan hyvin tasainen. Kaikki lennot olivat keskimäärin 20 minuuttia. Polttoainetta ehti kulua kolmen tunnin aikana ainakin puolitoista litraa. Koneella on tähän asti lennetty 266 lentoa. Keskimääräisen lentoajan ollessa noin 15 minuuttia ja keskinopeuden ollessa 55 km/h, saadaan lentotunteja kokoon peräti 66.5 ja lennetyksi matkaksi 3657.5 km. Polttoainetta on kulunut lähes 27 litraa.


30.04.

TT Eagle lensi kaksi lentoa Matkussa. Maassa oli vielä lunta yöllisen pyryn jäljiltä. Ensimmäisessä laskussa APC-potkuri meni poikki. Keltaisella Kavan-potkurilla kone meni sellaiseen resonanssiin, että hirveää teki. Masterin 7" x 4"-potkurilla moottori kävi tosi hyvin, mutta kone ei juurikaan kulkenut. Keli oli hyvin levoton.


01.05.

TT Eagle ja Hurricane lensivät Forssan kentällä. Eagle lensi kaikkiaan seitsemän lentoa, ja kentällä kului aikaa kolme ja puoli tuntia. Ilma oli paljon keväisempi, mitä eilen; jopa aurinkokin paistoi. Aluksi tuuli oli aika tyyni, mutta päivän mittaan se koveni. Tulin taas tehneeksi onnistuneita läpilaskuharjoituksia. Nokalla oli Master Airscrew 8" x 4" -potkuri, jolla moottori toimi hyvin.


13.05.

TT Eagle ja Hurricane lensivät Forssan lentokentällä. Riston koneen moottori oli kuin toinen, kun potkuri oli 2" loivempi, eli 10" x 4". Moottorista löytyi tosi paljon puhtia isoihin silmukoihin. Eaglen moottori sammui kaksi kertaa siihen, kun pakoputkesta lähtevä paineletku oli irronnut lennon aikana. Ilma oli hyvin aurinkoinen, mutta kentällä oli koko ajan kova, lähes kentän suuntainen tuuli, joka ei osoittanut laantumisen merkkejä kolmen tunnin aikana. Oma kone lensi kaikkiaan viisi lentoa. Lentojen kokonaismäärä on nyt 280. Seuraavana päivänä satoi räntää ja maa oli aivan valkoinen.


20.05.

TT Eagle lensi kuusi lentoa Matkussa. Kaksi ensimmäistä lentoa jäivät lyhyiksi käyntiongelmien vuoksi, muut lennot olivat normaalin mittaisia. Välillä tulin tehneeksi moottoriremontin, koska moottori vaikutti tulppa avattuna hieman kummalliselta. Kampiakselin tappi oli raapinut takakantta, mikä ei ole ihme, sillä akselin alapäässä tuntuu olevan lähes millin välys. Viimeisellä lennolla moottorin jo ollessa sammunut, kone törmäsi laskussa pellolla oleviin sähköjohtoihin ilman vaurioita. Ilma tuntui ensimmäisen kerran tänä keväänä kesäiseltä.

Dara -pikkupylon saatiin jo sellaiseen kuntoon, että siitä sai otettua ensimmäiset valokuvat valmiina.


Photo by Jari Vehmaa

Dara


21.05.

TT Eagle lensi kolme pitkää lentoa Matkussa. Kaikki lennot olivat lähes 20 minuuttia. Taivas oli kirkas ja lähes pilvetön ja aika ajoin oli aivan tyyntä. Keväinen ilma näkyi koneen rauhattomana lentona ja tempoiluna.


27.05.

Tein tänään NotForSalella kolme onnistunutta lentoa. Lennätykset alkoivat rullausharjoituksilla. Aikani rullattua, ajattelin, että onhan tämäkin kone joskus otettava ilmaan, vaikka ajatus hieman pelotti viime kesän tapahtumien jälkeen. Kone irtoaa nätisti kentästä, tosin yksi lähtö meni pilalle, kun kone tuntui pysyvän kentässä kuin liimattu. Ensimmäinen lento oli aika lyhyt, ehkä viisi tai korkeintaan seitsemän minuuttia. Lasku onnistui yli odotusten, tosin se meni nurmikon puolelle. Kone on ilmassa aika rauhallinen ja ohjausliikkeetkin ovat sopivan laajat. Aluksi, kun trimmit eivät vielä olleet kohdallaan, kone kampesi alaspäin ja vasemmalle. Kone pysyy ilmassa yllättävän pienellä nopeudella, ja kun avaa kaasun, niin vauhtiakin tuntuu löytyvän. Ensimmäisen lennon aikana olin tosi hermostunut, laskun jälkeen kädet melkein tärisivät. Jos olisin tupakkamiehiä, niin askillinen tupakkaa olisi saattanut mennä hyvin lyhyessä ajassa. Toisella ja kolmannella lennolla rimakauhu hellitti huomattavasti. Toinen lasku oli lähes täydellinen, kolmas lasku meni taas nurmikon puolelle, jonka seurauksena kone meni nokilleen. Tankillinen polttoainetta riittää ehkä kymmenen minuutin lentoon, mutta näin aluksi en uskaltanut ajaa vielä tankkia tyhjäksi. Kolmas lento jäi kaikkiaan hieman vaisuksi, koska moottori röpötti lähes koko lennon ajan ja kone lensi tosi hiljaa.


04.06.

NotForSale lensi tänään helteisessä säässä kolme lentoa Forssan lentokentällä. Kaksi ensimmäistä lentoyritystä menivät käärmeilyn vuoksi pieleen ja päättyivät nurmikolle. Konetta ei pysty vetämään alinopeudella väkisin ylös. Kone pysyy kuin liimattu kentässä vaikka täysi veto on koko ajan päällä. En vielä uskaltanut tehdä mitään temppuja, vaan ajelin normaalia lentoa eli lähestymisiä ja kahdeksikkoa, täytyy vielä ottaa tuntumaa koneeseen. Moottorissa ei ollut kunnolla puhtia, ja varsinkin täydellä kaasulla kone tahtoi hyytyä. Viimeisen lennon jälkeen moottori vaikutti erittäin tiukalta, vaikutti siltä että kiinnileikkautuminen oli lähellä. Myöhemmin purin moottorin ja se näytti olevan sisältäpäin kunnossa, tosin normaalia kulumista oli havaittavissa sekä männässä että sylinteriputkessa. Jatkossa täytyy tarkkailla moottoria ja sitä täytynee ajaa vielä jonkin aikaa rikkaalla seoksella. Olikohan 30°C lämpötilalla vaikutusta moottoriin? Kova lämpötila kävi myös pilotin kunnon päälle. Laskutelineet ovat hieman löysät ja laskuissa kone hytkyy ylös ja alas. Koneen lennot olivat 10 - 15 minuuttia. Kone on lentänyt tähän mennessä noin 40 minuuttia.


10.06.

Utility lensi Matkussa viisi lentoa talven aikana rakennetulla uudella siivellä. Eka lentoyritys meni pipariksi, mutta toinen jo onnistui. Kone oli yllättävän mukava ajettava. Alla olivat uudet laskutelineet isoilla balloon-renkailla, ja nyt painopistekin on kunnossa. Loppuun ajetun Fujin teho riittää hyvin lennokkiin. Moottori roiskii öljyä niin, että koko kone on aivan öljyn peitossa. Kone lentää kohtalaisen lujaakin ja pysyy ilmassa lähes tyhjäkäyntikierroksilla. Lennot kestivät noin 10 - 15 minuuttia. Kaksi ensimmäistä lentoa lennettiin Kavanin keltaisella potkurilla, jonka hyötysuhde vaikuttaa täysin olemattomalta verrattuna APC-potkuriin, jonka vaihdoin nokalle lopuksi. Laskussa, kun moottori on sammunut, tuntuu, että loppuveto ei aivan riitä. Tuulta oli jonkin verran.


11.06.

NotForSale lensi tänään kuusi lentoa Forssan lentokentällä. Tuuli oli lähes kentänsuuntainen, joten nousut oli helppo ottaa. Kannuspyöräkone tuntuu jo kolmen lennätyspäivän jälkeen aika helpolta ottaa ylös. Lentoajat olivat 10-15 minuuttia. Moottorin kanssa on vieläkin jotain hämminkiä. Välillä kone kiertää aivan piikillä ja seuraavalla lennolla moottori taas röpöttää koko ajan. En usko siihen, että neula vaeltaisi lennon aikana. Moottoriin on lisättävä vetoa oikealle, sillä kone kampeaa aina jonkin verran vasemmalle. Yksi lento oli lyhyt, sillä kone oli otettava alas ja moottoria piti säätää. Tänään kokeilin ensimmäisen kerran silmukkaa, joka onnistuu hyvin, mutta syöksykierteeseen kone ei ainakaan vielä mene. Lisäsin siivekkeiden liikerataa 60 prosenttiin. Koneen laskutelineille on myös tehtävä jotain, sillä ne ovat liian löysät, ja laskuissa moottorin käydessä, potkuri ottaa maahan kiinni. Kone tuntuu olevan varsin ketterä jo näilläkin radion säädöillä. Moottorissa ei esiintynyt tänään mitään tiukkuusongelmia, ja kone käynnistyy helposti. Polttoainetta meni tämän viikonlopun aikana ainakin kaksi litraa, onneksi uutta metanolia on 60 litraa ostettuna.


17.06.

NotForSale lensi tänään kuusi lentoa Forssan lentokentällä. Ajoin tänään konetta tavallisella vakiopolttoaineella ja neulan ollessa hieman rikkaalla. Ajoin neljä lentoa tällä tavoin ja loput kaksi lentoa ajoin jo hieman laihemmalla seoksella. Moottori toimi koko ajan hyvin, eikä oireita tiukkuudesta ollut lainkaan. Moottori käynnistyy tosi hyvin. Yhdessä laskussa potkuri meni poikki. Lentojen aikana laskutelineiden kiinnikkeistä oli tärissyt monta ruuvia pois. Oli hyvää tuuria etteivät telineet tippuneet ilmassa tai pettäneet laskussa. Laskuissa on vielä parantamisen varaa. Kone on hyvin hallinnassa ja lennot ovat jo aika rutiininomaisia. Lennot kestivät 10 - 15 minuuttia.

Illemmalla ajoin Utilityä kaksi kertaa Matkussa. Kone lentää tosi kivasti ja sillä uskaltaa tehdä aika tiukkojakin kaartoja ilman kaatumisen pelkoa. Nokan maalipinta on mennyt hieman kuplille jostain syystä.


Photo by Jari Vehmaa

Utility uudella siivellä varustettuna


02.07.

Tänään olivat kesäloman ensimmäiset lennätykset. NotForSale lensi kaikkiaan viisi lentoa välillä aika kovassakin tuulessa. Snuffler-muffler-lisäpakoputki ei tahdo pysyä kiinni, ja niinpä kaikki lennot lennettiin omalla, alkuperäisellä pakoputkella. Paavon juottama laskutelineen vahvistus petti viimeisessä laskussa toiselta puolelta, ja potkuri kärsi hieman maakosketuksessa. Toivolan Juhalla oli mukana Dara, jonka näin nyt lentävän ensimmäisen kerran. Kone vaikuttaa aika liukkaalta menopeliltä. Lopuksi, ilman tyynnyttyä, ajoin Utilityllä kaksi lentoa. Hanna liittyi seuraan myös. Kentällä vierähti aikaa lähes viisi tuntia. Tänään tehtiin ensimmäiset polttoaineet 60 litran tynnyristä.


Photo by Jari Vehmaa

Juhan Dara ja ASP 36


03.07.

NotForSale lensi viisi lentoa Forssan lentokentällä. Risto oli myös mukana neljän viikon tauon jälkeen. Tuuli oli kova myös tänään, mutta oli sentään kentän suuntainen. Riston Hurricanea vaivasivat moottorin käyntiongelmat. Vaakakierre sujui omalla koneella jo aika hyvin. Laskutelineiden lisäjäykiste hajosi nyt lopullisesti, ja telineet vääntyivät juotoksen kohdalta notkolle. Väliajalla kokeilin Utilityä, jolle tuuli oli aivan liian kova. Kone tuli ketoon muutaman metrin korkeudelta sillä seurauksella, että hitsauslankatelineet vääntyivät aivan solmuun, pohjabalsat hajosivat ja nokan kylkibalsa murtui.


06.07.

NotForSale lensi Forssan lentokentällä yhden lennon lähes myrskyisissä olosuhteissa. Onneksi tuuli oli sentään kentän suuntainen. Lento kesti kymmenen minuuttia. Lasku onnistui tosi hyvin keliin nähden. Koneen lähestymisnopeus maahan nähden oli aivan olematon. Kone lentää hyvin vakaasti hyvinkin kovassa tuulessa. Heinäkuun lentokelit ovat olleet tosi huonoja kovan tuulen vuoksi. En ole päässyt vielä kertaakaan ajamaan konetta aivan rasvatyynessä kelissä.


Photo by Jari Vehmaa

NotForSale varikolla


07.07.

Tänään oli tarkoitus antaa lento-opetusta Hyytiäisen Petterille Matkussa. Viimeksi koulutin Petteriä edelleisen vuoden syyskuussa. Otin koneen itse ylös aluksi, mutta lento loppui lyhyeen, kun moottori alkoi piiputtaa melkein heti lähdön jälkeen, ja se piti ottaa heti alas. Lasku onnistui puuskittaisesta tuulesta huolimatta hyvin, mutta lopuksi kone pyörähti ympäri ja sivuperäsimen saranan kiinnitys petti. Vahinkoa ei voitu korjata paikan päällä ja niinpä lennot loppuivat tähän.


08.07.

NotForSale lensi Forssan lentokentällä tosi tuulisella kelillä kolme lentoa. Lennot olivat kestoiltaan 12-15 minuuttia ja laskutkin olivat aika onnistuneita. Tuulipussi oli koko ajan aivan suorana tanko heiluen. Ilma oli hyvin aurinkoinen, mutta navakka tuuli piti ilman viileänä.


09.07.

NotForSale lensi neljä lentoa Forssan lentokentällä. Risto oli mukana Hurricanen kanssa. Kentällä oli niin kova sivutuuli, että konetta ei voinut ottaa ylös pääradalta. Niinpä lähtökiito piti ottaa rullausradan liitokselta kohti kaupunkia. Ensimmäinen lähtö meni pieleen, kun kone rupesi ruohonleikkuriksi. Moottoria vaivasivat käyntihäiriöt, joiden vuoksi ensimmäinen onnistunut lento piti lopettaa kesken moottorin säätämistä varten. Myös muilla lennoilla moottori piiputti hieman, mutta se kävi kuitenkin riittävän hyvin. Ilmeisesti rungon suuri pinta-ala vaikuttaa siihen, että puolella kaasulla ajettaessa myötätuuleen, tuuli kääntää konetta hieman vastatuleen. Yllä selostettu piirre oli varmaankin syynä siihen, että kone ei meinannut kääntyä eräältä myötätuuliosuudelta lainkaan takaisin, jolloin pulssi ehti jo nousta. Riston moottorissa oli myös käyntiongelmia, jotka aiheuttivat pari epäonnistunutta lähtöä.


10.07.

Veneilykausi avattiin tänään Saaren kansanpuistossa. Mukana oli BCS 21-hydro, joka kulki yllättävän hyvin talven jäljiltä. Veneellä ajettiin kaksi kertaa, eikä kummallakaan tarvinnut soutaa! Ensimmäisen ajon aikana radiotilan kannen kiinnitykseen käytetty kontaktimuovi alkoi irrota ja vettä oli kohtalaisesti sisällä. Toiselle ajolle kansi teipattiin Nitto-teipillä ja meikäläinen ajoi nyt vuorostaan. Vene kulkee ihan hyvin pelkällä vakiopolttoaineellakin. Kauempana ulapalla keli oli jo sen verran kovempi, että se pompotti kovasti venettä. Lopuksi ajoin veneen liian vauhdikkaasti rantaa kohden, eikä moottori sammunut aivan heti trimmistä, niin vene tulla kolahti rantakiville. Vauriot jäivät hyvin pieniksi, vain ponttoonien saumat hieman repesivät. Ajot lopetettiin, koska radiotilassa oli taas vettä.

Hyytiäisen lentotunnit jatkuivat illemmalla Matkussa. Ajoin itse varmuuden vuoksi ensimmäisen lennon. Toisella lennolla otin koneen ylös ja annoin radiot Petterille. Petteri ajoi konetta aika kohtalaisesti 5-10 minuutin ajan. Lennon aikana oli jonkin verran ongelmia mm. vastaan ohjauksessa ja käännöksien jälkeisissä oikaisuissa. Pari kertaa otin radiot ja palautin koneen "läheltä-piti" -tilanteesta turvalliselle korkeudelle. Sitten tapahtui jotain; kone tuli viiden metrin päähän makasiinin vieressä olevaan ojaan aivan pystysuoraan. Ainoa ajatus, joka tuolloin oli mielessä, oli se, että toivottavasti kone ei osu autoihin. Kone nostettiin ojasta ja siiven havaittiin olevan murtunut 10 cm matkalta. Runko oli aivan ehjä, vain polttoainetankki oli hajonnut törmäyksessä.


12.07.

NotForSale lensi kovassa sivutuulessa viisi lentoa Forssan kentällä. Risto oli mukana Hurricanen kanssa. Ensimmäisen lennon aikana oli niin tyyni hetki, että pääsin tekemään koneella ensimmäiset läpilaskut. Moottorissa oli koko ajan käyntiongelmia. Täydellä kaasulla ei löydy kierroksia ilmassa, vaikka moottori kiertää massa 10" x 5" -potkurilla 13 300 rpm. Viimeisellä lennolla pakoputken loppuosa irtosi ja tippui jonnekin peltoon. Moottorin sammumisen pelossa aloin melkein heti tuoda konetta laskuun. Kun tulin joelta päin laskuun koneen kanssa, niin samassa tuuli yltyi niin, että kone oli hetkessä rullausradan päässä olen ' pajupusikon yllä, jonne se vajosi hyvin pienellä nopeudella. Siinä vaiheessa kentälle saapuneen Senttilän mukaan moottori vielä kävi vajoamisen aikana. Potkuri meni tietysti poikki ja alumiiniset laskutelineet olivat vääntyessään repineet pohjavanereita kahdesta saumasta. Kone on jo liimauksessa tässä vaiheessa iltaa, kun päivän tapahtumia kirjataan ylös.


14.07.

TT Eagle lensi kolme lentoa Matkussa. Koneen lento on aika keikutusta, kun on jo ehtinyt tottumaan kovassakin tuulessa vakaasti lentävään NotForSaleen. Ilma oli pilvipoutainen ja tuuli oli kohtalainen.


16.07.

NotForSale lensi tänään viimeisen lentonsa joksikin aikaa. Otin koneen ylös joelle päin ja lähdin vasempaan kaartoon. Kone käyttäytyi jotenkin oudosti, kammeten itsensä kylkilentoon. Sain oikaistua koneen kuitenkin vaakalentoon ja kohti Finlaysonia, mutta liian myöhään. Kone törmäsi pellon halki kulkevaan voimalinjaan tipahtaen saman tien peltoon. Maahan törmäyksessä vääntyneet laskutelineet vaurioittivat pohjavanereita samasta kohdasta kuin edelliselläkin kaputilla. Edestäpäin katsottuna vasen siipi oli osunut voimalinjaan repeytyen irti rungosta. Irti revennyt siivenpuolisko oli mennyt aivan tohjoksi. Toisessa, runkoon kiinnijääneessä, siivessä oli muutamia halkeamia tyvessä, muuten siipi oli ehjä. Siipi on tosi hankala korjata, koska se on liimattu kiinteäksi runkoon. Kone ehti lentää kaikkiaan 43 lentoa. Ehkä korjaus vielä kannattaa...

Kolariin vaikuttivat ehkä seuraavat asiat: ajoin ilman korkeusvakaajan puolittajaa, moottorin vetokulmaa oikealle oli lisätty ja nokassa oleva lisäpaino oli poistettu, koska uudet laskutelineet olivat painavammat kuin ensimmäiset lankatelineet. Lisäksi aurinko paistoi suoraan edestä siinä vaiheessa kun kone törmäsi voimalinjaan.

Joskus seuraavana talvena ladatessani Eaglessa olevia laitteita, huomasin, että akun johto pätkii. Näin jälkeenpäin on vaikea sanoa, oliko vika jo silloin johdossa, kun kolari tapahtui, vai tuliko se vasta sen seurauksena.


Photo by Jari Vehmaa

NotForSale kolaroituna


Photo by Jari Vehmaa

Koneen romu kuvattuna takaa....


Photo by Jari Vehmaa

... ja edestä


23.07.

TT Eagle lensi yhden 20 minuutin lennon Matkussa, Suomen suviyössä. Keli oli aivan rasvatyyni jo kello 22:00 jälkeen. Hyttysiä oli niin paljon, että toista lentoa ei enää voinut tehdä.


26.07.

TT Eagle lensi kahdeksan lentoa Forssan lentokentällä. Kolmella ensimmäisellä lennolla moottoria vaivasivat tutut käyntiongelmat; kone hyytyy hiljalleen täydellä kaasulla ajettaessa. Kone sammui kokonaan yhdessä syöksykierteessä, joka meni tosi vauhdikkaasti, koska tyhjäkäynnillä pyörivä potkuri ei ollut hidastamassa alastuloa. Poikittaisen lähestymisen ja pitkäksi menevän laskun seurauksena kone joutui kiito- ja rullausradan välissä olevaan ojaan. Muilla lennoilla moottori kävi kohtalaisesti, paitsi viimeisellä lennolla. Ilma oli hyvin aurinkoinen, mutta tuuli oli kova ja poikittainen. Hyvin voimakkaat nostot aiheuttivat välillä hämmennystä, kun kone nousi hetkessä jopa kymmenen metriä. Ristolla oli mukana Hurricane, jolla oli nyt kuulemma menossa jäähyväislento. Seuraavaksi lentää kesälomien aikana Precedentin sarjasta rakennettu T180 semiscale-kone.


30.07.

Olin kentällä katsomassa kun Risto ajoi ensimmäisiä lentoja uudella T180-koneellaan. Kone tuntuu olevan varsin kelpo peli. Toivolan Juhalla oli mukana Dara.


Photo by Jari Vehmaa

Risto ja upouusi T180


Photo by Jari Vehmaa

T180 Forssan kentällä heinäkuussa


11.08.- 12.08.

Lennokkikerhon muutto aloitettiin perjantaina Finlaysonin kutomon alakerrassa olevaan uuteen tilaan. Käytössämme on kaikkiaan 61 neliömetriä. Viikonlopun aikana sain tyhjennettyä yläkerran kokonaan, mutta putkaan jäi vielä vähän tavaraa. Vein kaikkiaan kuusi peräkärryllistä tavaraa viikonlopun aikana.


13.08.

TT Eagle lensi kaksi lentoa Forssan kentällä. Moottori ei ole käynyt hyvin pitkään aikaan, ei ainakaan vakiopolttoaineella. Koneella on tullut lennettyä niin paljon, että se alkaa tuntua jo puisevalta.


02.09.

TT Eagle lensi neljä lentoa Forssan lentokentällä. Pitkästä aikaa moottori kävi kohtalaisen hyvin. Vaikuttaakohan syksyinen, viileämpi ilma siihen, että moottori käy paremmin? Polttoaine oli samaa kuin ennenkin. Kone teki jälleen kummallisia hyppäyksiä ylöspäin. Onko syynä nostavat ilmavirtaukset vai radiohäiriöt? Ilma oli tuttuun tapaan tuulinen. Ristolla oli mukana T180. Viimeisellä lennolla Risto oli vaikeuksissa koneensa kanssa, hyvä ettei tullut päreitä. Supermaaginen 300 lennon raja on mennyt rikki jo heinäkuun puolella, ja koneella on nyt takanapäin 307 lentoa!


Photo by Jari Vehmaa

Ainutlaatuisia lentokuvia TT Eaglesta


Photo by Jari Vehmaa

16.09.

TT Eagle lensi viisi lentoa kentällä. Kolme lentoa olivat normaalin mittaisia. Yksi lento loppui epäonnistuneeseen läpilaskuun ja toinen siihen, kun moottori sammui koneen ollessa matalalla ylilennolla. Risto oli ajanut omalla T180-koneellaan yhden lennon ennen kuin olin tullut kentälle. Toisella yrityksellä voimakas sivutuuli otti kiinni koneeseen sen ollessa jo ilmassa sillä seurauksella, että kone pyörähti maassa siiven kautta ympäri. Sivu- ja korkeusperäsinpaketti lähti kokonaisena irti.


17.09.

Utility lensi Forssan lentokentällä yhden, lähes puolituntia kestäneen lennon. Kone lensi ensimmäisen kerran sitten heinäkuisen kolarin, jossa pohjabalsat hieman kärsivät. Ilma oli aivan ihanteellinen old timer -keli. Aurinko paistoi lämpimästi lähes pilvettömältä taivaalta ja tuulipussikin melkein roikkui. Utilityä on tosi mukava ajaa, kunhan vain keli on sopiva. Toista lentoa en tullut enää ottaneeksi, kun servojen liikkeet vaikuttivat hieman verkkaisilta. Onkohan akuissa jotain vikaa? Paikalle saapui myös Toivolan Juha, joka ajoi Daralla kaksi lentoa. Viimeisessä, aivan normaalin näköisessä, laskussa koneen runko murtui yllättäen rungon toiselta puolelta, sivuperäsimen edestä.


30.09.

Utility lensi Matkussa yhden pitkän lennon. Fuji on tosi tahmea käynnistymään. Lennon jälkeen servot vapisivat ja hurisivat aikalailla, vaikka akku oli ollut latauksessa reilusti yli vuorokauden viikko sitten. Pakoputken päähän on asennettava jokin putkenpätkä tai silikoniletku, jottei koneen runko tulisi niin öljyiseksi, kuin sen nyt tulee.

Vanhan poliisitalon paljon ja pitkään puhuttu remontti on vihdoinkin alkanut. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, mitä Forssan kaupunki järjestää tilalle.


Photo by Jari Vehmaa Photo by Jari Vehmaa

Poliisitalo syyskuussa -95


15.10.

Utility lensi Forssan lentokentällä neljä lentoa, joista viimeisin kesti 25 minuuttia. Ensimmäinen lähtö meni pipariksi, ja alinopeudella roikkuva kone päätyi lopuksi kiitoradan ja rullaustien väliseen ojaan. Laskutelineet vääntyivät hieman tässä rytäkässä. Koneen nokalla oleva 2,5 cm³ Fuji on tosi vaikea käynnistettävä. Onhan moottorilla jo ikää, ainakin 12 vuotta ja kolmas sylinteri/mäntäsarja on menossa. Koneessa oli nyt uusi vastaanotinakku, eikä servot enää hytkyneet. Ilma oli tosi hieno. Aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta ja tuulipussi roikkui tyynessä ilmassa. Ristolla oli mukana T180, jonka kanssa oli aluksi huonosta tulpasta johtuvia käynnistysongelmia. Lähdössä kone kampeaa helposti vasemmalle. Kone on otettava ylös pitkällä nousukiidolla, jolloin sivuvakaaja alkaa pitää sen sivusuunnassa vakaasti, kun kannus ei enää kosketa asfalttiin. Laskussa kone on hankala, kun loppuveto ei riitä millään. Laskut ovat rumia, kun kone kolahtaa aika isolla kulmalla nokka edellä kenttään. Ristolla oli mukana videokamera ja ainakin pari pätkää Utilityn lennosta saatiin nauhalle. Toivolan Juha ilmestyi paikalle siinä vaiheessa, kun lopettelimme päivän lennätysrupeamaa.


29.10.

Utility lensi kentällä kaksi lentoa. Molemmat lennot olivat normaaleja Utility-lentoja eli ne kestivät arvoilta 20-30 minuuttia. Ensimmäinen lasku onnistui hyvin kentälle. Toisessa laskussa vauhti ei enää riittänyt kentälle asti, vaan kone jäi radan oikealle puolella oleviin pajupuskiin. Aluksi näytti siltä, että kone olisi ollut jo kentän puolella. Kentällä tuuli sen verran, että se oli kyllä ehdoton yläraja old-timerille. Kone lentää reippaassakin tuulessa aika vakaasti, kunhan ei aja täydellä kaasulla. Ristolla oli mukana T-180, jossa oli isompi perälappu, jolloin loppuvetokin jo riitti. Riston mukaan kone ei ole kuitenkaan aivan ihanteellinen lennettävä; lähdöissä ja laskuissa on aina omat hankaluutensa ja koneen sivuttainen stabiilisuus on kyseenalainen?

Kentälle tuli Riston työkaveri Hämeenkyröstä vuodelta 1948 peräisin olevalla Leivo-koneella, jonka tunnus on OH-KZC. Sama kaveri kävi viimeksi vuosi sitten samaisella koneella Forssassa. Teimme pienen, noin 20 minuutin, lennon Jokioisen ylle. Olin ensimmäistä kertaa mukana kannuspyörällä varustetussa pienkoneessa, jota lisäksi ajetaan perinteisellä ohjaussauvalla. Ohjaussauva oli Y-kirjaimen mallinen, mikä mahdollistaa sen, että konetta voi ajaa yhdellä sauvalla kummaltakin puolelta.

Illemmalla tein vielä yhden lennon Matkussa Utilityllä. Lähdön jälkeen tuli jotain hämminkiä, mitä vielä lisäsi se, että laskeva aurinko oli suoraan koneen linjalla, jolloin ei oikein nähnyt, että mitä ilmassa tapahtui. Rajunnäköisestä pudotuksesta huolimatta koneen ei oikein käynyt kuinkaan. Servoteline pääsi liikahtamaan hieman taaksepäin ja pari korkeusperäsimen saranaa irtosi liimauksistaan. Hitsauslangasta tehdyt laskutelineet ovat osoittautuneet todella hyviksi. Ne ovat sopivan pehmeät antamaan periksi kovissa kolauksissa, mikä on monesti säästänyt koneen pieniltä liimaustöiltä. Lisäksi telineet ovat halvat ja niiden oikaisuun ei tarvita vasaraa eikä viilapenkkiä.


05.11.

Tein Matkussa Utilityllä kaksi epäonnistunutta lentoyritystä talven ensilumilla. Ensimmäisellä yrityksellä kone kampesi heti lähdöstä oikealle ja päätyi hiljaisella vauhdilla pellon reunassa olevaan kuusikkoon. Ainoa vaurio oli korkeusperäsimen Hornin rikkoutuminen. Kenttäpakissa ei tietenkään ollut varaosaa ja into oli kova päästä ajamaan, niinpä uusi osa tehtiin nippelirasian kannesta. Seuraava yritys ei ollut yhtään sen parempi. Kone ei jaksanut lähteä lentoon, vaan tumppautui peltoon ja hitsilankatelineet menivät hieman solmuun. Telineitä oikaistaessa tulin käyttäneeksi liikaa väkivaltaa, jonka seurauksena koneen kyljessä oleva vanerivahvike lähti irti ja lennätys loppui siihen. Joskus näinkin. Tuuli oli aika tyyni ja lämpötila oli hieman pakkasen puolella. Lunta oli ehkä viisi senttiä.


11.11.

TT Eagle lensi pitkästä aikaa. Lensin koneella kaksi lentoa Forssan kentällä. Ensimmäisellä lennolla moottori sammui yllättäen pienillä kierroksilla. Toinen lento ajettiin jo loppuun asti. Pakkasta oli muutama aste ja kentällä puhalsi tasainen ja kylmää poikittainen tuuli.


12.11.

Olin Riston kanssa lennättämässä Forssan kentällä. Ristolla oli mukana T180, joka hajosi tänään jonkin verran. Risto otti koneen ilmaan hallille päin. Heti koneen irrottua kentästä, kone kampesi vahvasti vasemmalle ja tuli alas ojan toiselle puolelle. En nähnyt kolaria kovinkaan tarkasti, koska ajoin Eaglea. Riston koneesta hajosi rungon ohjaamo-osa, ja siipi kärisi myös jonkinverran. Olikohan sivutuulella osansa asiaan? Kaikkiaan Eagle lensi neljä lentoa, joista Risto ajoi yhden. Ilma oli varsin kylmä, mutta kirkas. Tuuli oli poikittainen ja hyvin heikko.


03.12.

TT Eagle lensi kolme lentoa Matkussa. Ilma oli mitä ihanteellisin; taivas oli aivan kirkas ja ilma oli tyyni. Pakkasta oli kohtalaisesti, -8°C. Moottori käynnistyi yllättävän hyvin, eivätkä käyntiongelmatkaan vaivanneet. Moottori kävi tosi hyvin kylmässä talvisäässä. Ainostaan yhdessä heittolähdössä moottori hyytyi. Lennot olivat kestoiltaan 10-15 minuuttia. Ainoa haitta oli varsin matalalla paistavat talviaurinko.


17.12.

TT Eagle lensi Matkussa kaksi kertaa. Ensimmäinen lento jäi hyvin lyhyeksi moottorin sammuttua noin 30 metrin korkeudessa. Toinen lento olikin jo normaalin mittainen. Tuuli oli hyvin kova, olihan edellisenä iltana annettu myrskyvaroitus.


Vuoden 1995 yhteenveto:

Lennätyspäiviä kertyi vuoden aikana kaikkiaan 42. Se on varsin kohtuullinen määrä, ottaen huomioon sen, että vakituinen asuinpaikkani on nykyisin Helsinki. Mennyt vuosi oli myös muutosten vuosi. Harrastetilat vaihtuivat ilmaisesta, kaupungin ylläpitämästä, vanhasta poliisitalosta Finlaysonin kutomon 60 neliön kellariin, jonka vuokra maksetaan omasta pussista.

Vuoden aikana lentänyt kalusto oli hyvin monipuolista. Suurimmat odotukset olivat NotForSale-lennokissa, joka myös täytti ne. Koneen kolari heinäkuussa oli suuri takaisku, johon toivat pelastuksen aina yhtä takuuvarmasti lentävä TT Eagle ja tyynen kelin Utility- old timer. Eaglen osalta 300 lennon raja rikkoutui ja Utilitykin lentää nyt huomattavasti paremmin uudella siivellä. Alkuvuodesta hankittu Dara 20 -pylon ei ehtinyt tulla vielä lentokuntoon. Riston ja meikäläisen lisäksi lentokentällä ei paljon muita harrastajia näkynyt. Ainoan poikkeuksen teki Toivolan Juha, joka lennätteli satunnaisesti Daraa. NotForSale saatiin lentokuntoon hieman ennen vuoden vaihdetta.


Photo by Jari Vehmaa

NotForSale puuvalmiina


Photo by Jari Vehmaa

NotForSale jälleen lentokuntoisena
Valitse:

RC-päiväkirjan alkuun Seuraava vuosi Edellinen vuosi
Copyright © 2002-2024 Jari Vehmaa. Kaikki oikeudet pidätetään.
Sivut päivitetty viimeksi 11.12.2014

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!