1993

10.03.

Uudelleen rakennetun Utilityn koelento päättyi huonosti. Peräpainosta johtuen kone tuli maahan ja ohjaamon kohta rikkoutui.


Photo by Jari Vehmaa

Uudelleen rakennettu Utility


18.05.

Tänään oli Utilityn uusi lentoyritys. Se lähti Tomin heitosta hyvin. Lennon aikana oli kampeamisongelmia ja kone oli vieläkin hieman peräpainoinen. Lasku onnistui hyvin. Toisella kerralla se tuli kierteellä maahan. Uusikin kone on edellisen tapaan hyvin herkkä sivuperäsimelle, ja se kaatuu liian tiukasta jalasta helpolla kaarron sisälle, niin kävi taaskin. Siipi murtui, samoin kävi korkeusperäsimen yhdysrimalle.


26.05.

Harrastimme RC-veneilyä pitkästä aikaa. Pikkuhydro, BCS 21, oli mukana Lamalan rannassa. Veneellä ajettiin noin seitsemän ajokertaa. Homma pelasi ihmeen hyvin ottaen huomioon, ettei venettä ole ajettu sitten vuoden 1990. Kierroksia ei tahtonut löytyä suorilla; potkurin koko ei ollut tiedossa ja polttoaine oli ehkä hieman vanhaa.


17.06.

Gentle Lady lensi sitten vuoden 1991. Kone lensi kahdeksan lentoa kentällä. Ajat noin minuutin. Keli oli aika tyyni.


23.06.

Gentle Lady lensi Matkussa 13 lyhyttä lentoa. Ilma oli aika tyyni.


28.06.

Gentle Lady lensi taas Matkussa kymmenen lentoa. Paras lento oli noin neljä minuuttia, muut olivat minuutin luokkaa. Ilma oli kohtalainen, siis oli tuulta ja tummia pilviä.


12.07.

Gentle Lady:llä tehtiin yksi hinausyritys Matkussa. Myrsky oli aivan älytön. Kone ei irronnut hinauksesta vasta kuin muutaman metrin korkeudella. Onneksi ei käynyt kuinkaan.


23.07.

Forssan kentällä olivat Risto, Senttilä ja meikäläinen. Risto trimmasi Utilityn molemmilla lentokerroilla, ja itse otin koneen laskuun. Lentoajat olivat noin 15 minuuttia kummallakin kerralla. Keli oli suhteellisen tyyni. Riston ja Senttilän koneet lensivät myös, eikä kellekään tullut vaurioita.


25.07.

Gentle Lady lensi kymmenen lentoa Matkussa. Kaksi ensimmäistä lentoa olivat noin 2-3 minuuttia, muut sen alle. Keli huononi loppua myöten, lisäksi se oli aika liukas.


29.07.

Utilityllä lennettiin yksi noin 20 minuuttia onnistunut lento kentällä. Laskussa kone teki kaartosakkauksen, jossa tuli pikkuvaurioita. Ilma oli lämmin ja aurinkoinen ja aika tyyni. Tuntui, että keli oli liian nostava. Alussa Senttilän alatasokone tuhoutui täysin viljapeltoon.


30.07.

Utilityllä lennettiin kuusi lentoa Forssan kentällä. Lennot olivat keskimäärin kymmenen minuuttia. Kerran iski paniikki, mutta mitään ei ehtinyt tapahtua. Yhdessä laskussa kone teki kaartosakkauksen noin metristä, niin että laskutelineet vähän vääntyivät. Kerran kone jäi kauas viljapeltoon. Risto ajoi myös omaa konettansa. Ilma oli hyvin lämmin ja aivan tyyni.


06.08.

Utility lensi kentällä kaikkiaan kaksi lentoa. Viimeisellä lennolla kone teki taas moottorin ollessa sammuksissa kaartosakkauksen peltoon. Ihme kyllä, se ei hajonnut mistään. Kentällä olleet Vuolahti ja Loukonen neuvoivat, että siiven kärkiä pitäisi muuttaa. Tällä hetkellä koneella on 13 lentoa takanaan.


09.08.

Harrastettiin RC-veneilyä Saaressa. Mukana olivat Trigger 90 ja BCS 21. Aluksi Trigger 90:ssä oli käyntivaikeuksia samoin BCS:ssä. Kun Trigger 90 saatiin vihdoin kulkemaan, niin ajot loppuivat siihen, kun vene kaatui ja hiilikuituiset puomit menivät rikki. BCS:n ongelmat johtuivat siitä, että kiertokangen alapään lenkki oli paskana. Metallipuru oli tullut imukanavia myöten palotilaan ja sen seurauksena kansinappi ja mäntä olivat menneet ruvelle.


12.08.

Veneilimme Saaressa. Mukana olivat samat veneet kuin edellisellä kerralla. Tällä kerralla kumpikin vene kulki hyvin. BCS 21:ssä oli Markon Rossi. Ainoa ongelma oli se, että moottoriliitin irtosi. Trigger 90 kulki tosi lujaa. Taisteltiin kampeamisongelmaa vastaan. Vesiletku irtosi kerran ja kone oli käynyt hieman kuumana. Keli tyyntyi iltaa kohden.


21.08.

Utility lensi Vieremässä. Ensimmäisellä lennolla metsän takaa tuli yllättäen ilmeisesti ilmakuvauskeikalla ollut kone OH-COU, joka lensi tosi matalalla. Kone teki väistön. Kaikkiaan lennettiin kolme lentoa.


06.09.

Utility lensi syksyisellä, mutta tyynellä Forssan kentällä. Kone lensi neljä lentoa ja ajat olivat viisi minuuttia ja alle. Laskut menivät pitkiksi.


12.09.

Utility lensi Forssan kentällä. Kaikkiaan lennettiin kolme lentoa, joista pisimmät olivat kymmenen minuuttia. Ilma oli tyyni ja aurinkoinen, ajan mittaan rupesi hieman tuulemaan. Laskut menivät pitkiksi, mutta ei tullut vaurioita. Hanna oli ensimmäistä kertaa mukana, kun meikäläinen ajoi moottorikonetta. Takanpäin on kaikkiaan 23 lentoa.


18.09.

Utility lensi taas Forssassa. Kaikkiaan lennettiin kolme lentoa, joista viimeisellä kone tupsahti peltoon ja tuliseinä repesi hieman. Samalla kerralla oli myös itsesuunnitellun keltaisen Styrox 40-koneen onnistunut ensilento. Siivekkeet olivat Riston mukaan liian tehokkaat ja moottorin vetokulma oli ylöspäin? Laskussa potkuri meni poikki.


Photo by Jari Vehmaa

Styrox 40 Forssan lentokentällä


25.09.

Utility lensi ensimmäisen kerran Matkussa ja sekin ainoa lento päätyi kuuseen. Vauriot olivat seuraavat: korkeusperäsimen yhdysrima meni taas rikki, samoin siipi murtui, nyt toiselta puolelta.


02.10.

Utilityllä lennettiin yksi lento kentällä. Tuuli oli kova, ja lentohommelit piti lopettaa kesken. Ei tullut vaurioita.


09.10.

Utility lensi vihdoinkin Matkussa. Kaikkiaan lennettiin kaksi onnistunutta lentoa. Paikka on hieman ahdas, ainakin näin aluksi. Ilma oli aivan tyyni ja hieman sumuinen. Vaatteet kastuivat polvista alaspäin märässä heinässä.


16.10.

Utilityllä lennettiin yksi noin kymmenen minuutin lento Forssan lentokentällä. Tuuli oli kohtalainen. Lasku meni pitkäksi pellolle.


23.10.

Utility lensi yhden lennon Matkussa. Lentoaika oli noin kymmenen minuuttia. Tuuli oli kohtalainen. Koneella on takanapäin 32 lentoa tähän asti.


06.12.

Tänään oli TT Eaglen odotettu ensilento talvisella lentokentällä. Tuuli oli koko ajan tasaisen kova. Risto otti molemmat keikat, itse ajoin ensimmäistä kertaa näin kovalla tuulella. Kone lensi todella vakaasti keliin nähden. Sillä lennettiin kaksi lentoa, eikä siihen tullut yhtään vaurioita.


Photo by Jari Vehmaa

TT Eagle talvisella kentällä


12.12.

TT Eagle lensi Forssan kentällä. Tuuli oli kohtalaisen kova koko ajan, mutta se oli sentään kentän suuntainen. Kone lensi neljä kertaa, joista ensimmäinen ja viimeinen olivat pisimmät: 15 ja 30 minuuttia Ensimmäisen lennon jälkeen ilmaantui käyntiongelmia, joiden takia muut lennot jäivät lyhyiksi. Otin kaksi laskua. Kone on hyvin vakaa kovassakin tuulessa.
Valitse:

RC-päiväkirjan alkuun Seuraava vuosi Edellinen vuosi
Copyright © 2002-2024 Jari Vehmaa. Kaikki oikeudet pidätetään.
Sivut päivitetty viimeksi 08.12.2014

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!