1984

19.02.

Tänään oli The New Yamamoton ensilento. Ensimmäinen lähtö venyi liian pitkäksi ja kone törmäsi piikkilanka-aitaan. Toisella yrityksellä lumikokkare otti kiinni sukseen ja kone teki voltin ja jäi katolleen. Kolmas yritys onnistui. Lähtökiito oli noin kuusi metriä, ja nokkasuksi irtosi maasta jo kolmen metrin jälkeen. Nousussa ei ollut vaikeuksia, kone kiipesi hyvin. Lento kesti noin kymmenen minuuttia. Lasku oli mahtava kolmipistelasku. Puikoissa oli Risto. Vaurioita ei tullut.

Photo by Jari Vehmaa Photo by Jari Vehmaa

Photo by Jari Vehmaa Photo by Jari Vehmaa

Alla Jussin Thunder Tiger Eagle -trainerin kolarikuvat pönötyksen kera:

Photo by Jari Vehmaa Photo by Jari Vehmaa

01.03.

Tänään oli Siima-Mustangin ensilento. Ensimmäisellä yrityksellä kone tupsahti lumeen nokalleen. Ei vaurioita. Toisella yrityksellä sivuperäsin vaurioitui käsilähdössä. Kone lensi vajaan kierroksen ja tuli alas nokalleen. Kahvoissa oli Marko.

Photo by Jari Vehmaa

03.03.

Lennätettiin taas Mustangia. Tehtiin viisi yritystä, joista kolme onnistui yli odotusten. Ensimmäisellä onnistuneella yrityksellä kone koukki rajusti ja tuli maahan: etureunan solarit paukkuivat. Toisella yrityksellä tankki irtosi ja moottori sammui. Kolmannella lennolla kone lensi hyvin vaakalentoa, mutta puolen kierroksen jälkeen kone tuli rajusti lumeen ja uloin siivenpuolisko katkesi. The total flying was five rounds. Ajettiin myös hydrokopterilla pari tankillista. Kopterille sattui muutama raju ympäri meno liian jyrkän kurvin takia. Se jaksoi nousta hyvinkin jyrkkien kinosten yli.


10.03.

Kokeiltiin taas The New Yamamotoa. Ensimmäisellä yrityksellä kone ei noussut, koska hanki oli liian pehmeä ja konetta ei saatu vedetyksi millään ylös. Toisella kertaa Risto heitti koneen ja parin metrin jälkeen se mäjähti hankeen. Ei vaurioita. Ei kokeiltu enää, koska siivekkeissä ilmeni kummaa väljyyttä. Pekka Lehtelä oli puikoissa. Kokeilin kerran Tri Spaceria. Se oli aivan mahdoton ajettava sellaisella tuulella, joka tänään oli. Mustangia ajettiin taas tänään. Lehtelä oli kahvoissa. Kone lensi yli viisi kierrosta, mutta viimeisellä lenkillä koneesta irtosi äänenvaimentimen etuosa ja perästä tasapainotuslyijy. Pakarin osa löydettiin, mutta lyijyä ei. Ei vaurioita. Ei tehty enää toista lennätystä.

Photo by Jari Vehmaa Photo by Jari Vehmaa

24.03.

Lennätettiin Mustangia taas tänään. Lennossa ilmeni outoa koukkimista heti alusta lähtien. Yliolankäännöksen jälkeen kone tuli jäiseen lumeen. Vauriot olivat seuraavat: spinneri ja pyrstö rikkoutuivat ja solarit irtosivat. Lento kesti noin kolme kierrosta. Marko oli kahvoissa. The New Yamamotoa lennätettiin myös. Ensimmäisellä yrityksellä kone kulki liian syvällä lumessa ja noin kymmenen metrin kiidon jälkeen se nousi vaivoin alinopeudella ilmaan ja mäjähti alas. Seuraavalla kerralla otettiin jarrulähtö ja kone lähti hyvin paitsi, että se vaappui ylös vedon aikana. Se oli jo paremmin trimmissä kuin kuukausi sitten. Kone ei kammennut kovinkaan paljoa. Moottori sammui yllättäen noin 500 metrin päässä, mutta kone tuli hyvin alas ja piti kovaa suhinaa ja ujellusta. Risto oli puikoissa. Vaurioita ei tullut. Ei tehty enää toista lennätystä. Kokeilin myös Jussi siimakonetta, jonka tumppasin pari kertaa hankeen sekä kerhon pursikonetta muutaman kerran käsiheitosta.


25.03.

Kokeiltiin kerhon Blue Phonexia. Tein vain käsilähtöjä. Tuuli oli liian kova, jonka takia kolmannella kerralla koneeseen tuli muutama pieni halkeama.


01.04.

Tein muutaman käsiheiton Blue Phonexilla. Ilma oli tyyni, mutta hanki ei kantanut, joten hommasta ei tullut mitään.


07.04.

The New Yamamoto kolaroitiin niin maan perusteellisesti. Ensimmäinen yritys: moottori oli kai liian piikillä ja se sammui heiton jälkeen. Potkuri meni poikki ja renkaan kiinnityspultit vääntyivät. Toisella kerralla kone nousi hyvin ylös, mutta joutui jostain kumman syystä syöksykierteeseen noin 10-20 metrin korkeudella ja tuli alas niin että mäjähti. Vaurioita tuli niin paljon, ettei niitä viitsi edes tässä luetella. Molemmilla kerroilla otettiin heittolähtö. Willbergin Kari oli puikoissa.

Photo by Jari Vehmaa Photo by Jari Vehmaa

Photo by Jari Vehmaa


21.04.

Kokeilin Pekan Tri Spaceria, jossa oli omat laitteet. Kone pysyi suhteellisen hyvin hallinnassa, vaikka oli vasta toinen kerta. Laskussa tuuli heilutteli konetta, se pääsi kippaamaan ja sivuperäsin irtosi, mutta se korjattiin saman tien.


05.05.

Kokeilin Jarkon Mustangia kentällä. Jostain kumman syystä kone kampesi itsensä aina selkälentoon ja sitten alas.


06.05.

Oltiin porukalla Oripäässä Loimaan lennokkikerhon kutsumina. Ohjelmassa oli rattoisaa lennätystä ja pientä kilpailutoimintaa, Forssaan voitettiin kolme palkintoa viidestä.

Photo by Jari Vehmaa Photo by Jari Vehmaa

Photo by Jari Vehmaa Photo by Jari Vehmaa


11.05.

Marko lennätti Mustangia jälleen. Ensimmäinen kierros meni ihan ok: ohjaus toimi ja kone totteli. Toisella kierroksella kone kampesi selkälentoon kaikista yrityksistä huolimatta ja se tuli alas. Perä "räjähti".


20.05.

Ajettiin Pekan taistelulennokkia, joka ei lentänyt liian edessä olevan painopisteen takia ja hommasta ei tullut mitään.


27.05.

Sain Lillenin valmiiksi, paitsi työntötangot puuttuvat. Rakennusaikaa oli noin viikko, josta vain neljä päivää oli aktiivista rakennusaikaa.


30.05.

Ajoin Lilleniä ensimmäisen kerran. Marko heitti koneen ja se kiipesi mukavasti ylös. Hätiköidyn ohjauksen takia kone teki pari silmukkaa ja tuli syöksykierteellä alas. Moottori tuli multaiseksi ja korkeusvakaaja kärsi hieman. Kokonaislentoaika oli noin viisi sekuntia. Olin itse puikoissa ja sen kyllä huomasikin.


02.06.

Tänään oli Lillenin toinen ensilento. Ensimmäisellä kerralla kone oli ilmassa lähes kymmenen minuuttia; moottori ei käynyt hyvin. Kaiken kaikkiaan lennettiin kaksi lentoa. Kentällä oli kova tuuli ja kone keikkui ja hyppi mahdottomasti. Marko ajoi Mustangia. Ensimmäisellä kerralla kone lensi noin puoli kierrosta, jonka jälkeen renkaat ottivat ruohoon kiinni ja kone tupsahti alas. Seuraavalla kerralla kone lensi noin puolitoista kierrosta, jonka jälkeen kone nousi yliolankäännökseen ja sen jälkeen se oli rämmäleinä. Entisöinti on alkanut.


09.06.

Lennätin Lilleniä Urjalassa. Moottori ei käynyt hyvin ja siitä johtuen kone tumppaantui viisi kertaa peltoon. Kone lensi vain kaksi pidempää pyrähdystä, joista viimeisellä kone kävi hyvin ja nousi korkealle, mutta tuli alas. Vahingot olivat seuraavat: korkeusvakaaja ja sivuperäsin murtuivat.

Käytiin myös Räyskälässä. Siellä oli pylonkisa ja paikalla oli YLE:n TV-porukka. Jos käy hyvin, niin voi olla, että meikäläiset pääsevät televisioon.


10.06.

Lillen oli taas ilmassa. Risto otti koneen ylös ja antoi radiot minulle. Kone ei oikein pysynyt ohjauksessa, vaan se pääsi liian kauas ja moottori sammui. Se jäi 20 metriä korkean koivun ylimmille oksille. Tuli tehtyä kiipeämisessä oma ennätys. Siipi meni poikki.


16.06.

Lillen lensi taas. Risto ajoi ensimmäisen keikan ja toisella kerralla kokeilin jo itse. Vika oli sama kuin ennenkin; moottori röpötti ja eikä se käynyt hyvin. Risto ajoi seitsemän silmukkaa peräkkäin. Myöhemmin Risto ajoi oman Curarensa niin paskaksi, kuin kone yleensä voi mennä. Vika ei ollut pilotissa, vaan syynä oli ehkä radiohäiriö.


17.06.

Oltiin Kimmon ja Arskan kanssa Räyskälässä Graduatea lennättämässä. Kimmo ajoi pari keikkaa ja homma loppui siihen kun siiven kiinnityssysteemin käsittänyt runkokaari irtosi läpilaskuyrityksessä.


28.07.

Lillen oli taas ilmassa kolme kertaa. Risto otti ensimmäisen keikan ylös ja itse otin kaksi viimeistä kertaa ylös. Kone pysyi nyt ehkä parhaiten hallinnassa tällä kertaa. Tein pari suht' koht hyvää laskua; ensimmäinen tuli viljapeltoon ja toinen kentälle. Loppuveto tuli tehtyä liian aikaisin, mutta homma sujui kuitenkin hyvin loppuun asti. Kerrankin voidaan kirjata: ei vaurioita.

Olin Räyskälässä Lehtelän Pekan kanssa ja lensimme Kalevan ja Kempin kanssa Piper 180:llä 35 min, jolloin kävimme mm. ajamassa ympyrää Railon talon yläpuolella. Kaleva kokeili pari kertaa sakkausta Kaukjärven päällä. Koetauluun syttyi punainen valo ja kone alkoi vapista. Wow !


31.07.

Lillen lensi jälleen. Kimmo otti ensimmäisen keikan, jonka alussa kone sakkasi, koska Kimmo veti tottumattomana liikaa. Kone pysyi jotenkin meikäläisen hallinnassa, mutta parantamista on. Kimmo pelasti koneen pari kertaa. Vapaavalintaisessa ohjelmassa Kimmolla oli mm. hidastettu silmukka, sakkauksia, ym. ym. Ilma oli hieno ja tyyni. Taaskaan ei tullut vaurioita.


04.08.

Lillen lensi jälleen. Risto otti koneen ylös ja ajoin sitä jonkin verran. Se pääsi hyvin korkealle ja näkyvyys oli aika ajoin erittäin huono. Otin itse koneen laskuun ja sen seurauksena se oli viljapellossa. Toisella kerralla otin liian lyhyen vauhdin heitossa, joten kone tuli äkkiä alas. Sen jälkeen emme saaneet moottoria enää käyntiin. Ei vaurioita.


25.08.

Lillen lensi jälleen. Tuulipussi oli koko ajan lähes vaakasuorassa. Lillen ei ole koskaan lentänyt näin kovalla tuulella. Risto otti pari ensimmäistä keikkaa, jonka jälkeen otin itse kaksi keikkaa alusta loppuun asti, joista ensimmäinen oli vallan loistava. Pelastin koneen pari kertaa täpärästi ja laskukin oli hyvä. Kimmo lennätti välissä yhden lennon, jonka jälkeen oli minun vuoroni. Tuuli vei koneen heti alussa, mutta se pysyi jonkin aikaa hallinnassa. Lopuksi puuska vei koneen kaatopaikan metsän ylle, jolloin se hävisi näkyvistä ja sitten rysähti. Onneksi Lillen ei ollut puussa, vaan se oli maassa noin 20 cm:n päässä valtavasta paskaojasta. Koko pyrstö murtui toiselta puolelta, mutta ei pahasti.


13.10.

Lillen lensi ensimmäistä kertaa Vieremässä. Moottori kävi tosi hyvin, koska siinä oli alkuperäinen pakoputki. Risto otti ensimmäisen keikan. Kone lensi todella lujaa ja jätti jälkeensä pienen savuvanan. Kimmo otti myös pari keikkaa ja teki kaiken maailman kuviot, mitä kaksikanavaisella yleensä voi tehdä. Itse otin koneen kerran ylös, ja kun tuli ongelmia, Kimmo auttoi. Lennon lopussa tuli taas ongelmia ja kone tuli 90° kulmassa rehutornin taakse. Annoin radiot Kimmolle ja kone tuli samassa kulmassa ylöspäin ennen kuin se hävisi uudelleen. Vauriot eivät olleet pahoja; runkoon tuli vain pari murtumaa ja reikä siipeen. Kimmo lennätti onnistuneesti Marabuta. Koneesta hajosi vain nokkapyörä. Pekka lennätti Rookieta, ja Risto tyypitti Jussin Experimental-konetta, joka lensi epäilyistä huolimatta hyvin. Myrsky oli kova.


14.10.

Lillen Racing Team oli jälleen vauhdissa. Tällä kertaa olimme Räyskälässä. Kaikkiaan lennettiin viisi lentoa. Ensimmäisellä kerralla Marko otti koneesta vahingossa virrat pois. Kone lensi hienosti ja kääntyi pikkuhiljaa vajoten vasemmalle. Minä tein kaksi keikkaa, joista toisen kokonaan itse. Kimmo teki kuvioita ja läpilaskuja noin kolmen metrin korkeudella. Viimeisellä kerralla otin koneen ilmasta kiinni. Näimme Siivosen, joka oli Räyskälässä mopukoulutuksessa. Ilma oli tyyni ja pilvinen.


20.10.

Tänään oli Big Maman odotettu koeajo. Venettä ei päästy ajamaan, sillä Kimmonkaan startteri ei saanut Piccoa kunnolla puristusten yli. Moottori saatiin käyntiin, mutta se sammui aika pian, eikä venettä ehditty laskemaan veteen moottorin käydessä, joten ajot jäivät. Asiantuntijoista ei ollut puutetta, sillä mukana olivat mm. Lehtelä, Risto, Jammu ja Kimmo, kaikkiaan vajaa 20 henkeä. Se ainakin saatiin selville, että vene kelluu hyvin moottorin ollessa pysähdyksissä. No, onhan sekin jotain. Jammu lupasi hommata Austinin starttimoottorin, joka varmaankin jaksaa pyörittää Piccoa puristusten yli. Toivottavasti voidaan tyypittää hydroa vielä tänä vuonna.


27.10.

Lennätettiin koneita Vieremässä. Jussin Experimental sakkaili koko ajan. Se on vaikea ajettava. Kimmo ajoi Pekan Rookien puuhun, josta se tuli maahan. Siiven etureuna meni kasaan. Vauriot on jo korjattu.


03.11.

Tänään oli Big Maman odotettu toinen koeajo. Moottoria ei saatu edes käymään. Hihna kului ja puru lensi, eikä mitään ratkaisevaa tapahtunut. Vika oli remmissä ja se on vaihdettava. Vene joutaa pian talviteloille.


10.11.

Vieremässä ajettiin tänään Lilleniä, Rookieta ja Jussin Experimentalia. Lillenillä ajettiin kolme keikkaa, joista yksi jäi yritykseksi moottorin sammuttua. Kone tuli nätisti alas. Moottori oli löysällä, koska startteri oli ravistanut pultit auki. Toisella kerralla otin itse koneen ylös heittolähdöllä, ja yritys oli jo parempi. Välillä tuli uskon puute. Kolmas keikka oli pahin. Alku sujui hyvin, mutta lopussa kone oli matalalla kaarrossa, ja tarkoituksena oli oikaista se, mutta itse asiassa lisäsin ja tiukensin kaartoa. Kaikki oli ohi muutamassa sekunnissa. Runko hajosi perusteellisesti, ja se on pakko tehdä uudestaan. Radiot tulivat kyljestä ulos ja pyrstö irtosi myös. Pekan Rookie tuli kierteellä alas, kun siivekeservo irtosi. Jussin experimentalin pyrstö jäi jurttiin. Ilma oli aivan tyyni.

Photo by Jari Vehmaa

11.11.

Oltiin porukalla Räyskälässä. Kimmolla oli Marabu, jolla hän ajoi pari lentoa ja moottori sammui molemmilla kerroilla. Mukana olivat myös Risto, Erkki ja pari muuta kaveria Ypäjältä. Paikalla oli myös joitain kavereita Espoosta.


03.12.

Lillen on jälleen lentovalmiina uhmaamaan luonnonlakeja, samoin on Yamamoto.


23.12.

Yritettiin lennättää Lilleniä, mutta moottori ei suostunut käymään. Tehtiin vain yksi liitoheitto.
Valitse:

RC-päiväkirjan alkuun Seuraava vuosi
Copyright © 2002-2024 Jari Vehmaa. Kaikki oikeudet pidätetään.
Sivut päivitetty viimeksi 14.03.2015

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!